Minden, ami a felszín alatt rejtőzik

Harcos nők a történelemben: A faji megkülönböztetés elleni küzdelem 4 női élharcosa

1996 óta, március 21 a faji megkülönböztetés elleni küzdelem világnapja. Azért ez a nap, mert 1960-ban a dél-afrikai apartheid rezsim egy olyan törvényt hozott, amellyel a nem fehér lakosság mozgását korlátozni kívánta. Ez ellen egy békés tüntetés keretében mentek utcára az emberek, jogokat követelni. Aminek az lett az eredménye, hogy a rendőrség tüzet nyitott rájuk és 69 ember életét vesztette.

A történelem során számtalan igazságtalanság esett meg az emberekkel. Nem csupán bőrszínűk miatt, hanem azért is, mert mások nem ismerték el őket egyenrangú félnek. Ennek alkalmából négy nőt hoztam ma nektek, akik sokat tettek a faji megkülönböztetés ellen (is).

Dorothy Pitman Hughes és Gloria Steinem. dorothy gloria

Dorothy története nem hétköznapi. Összesen 10 éves volt, mikor édesapját a Ku- klux-klan néhány tagja összeverte a család georgiai házának tornácán. A kis Dorothy akkor Istenhez fohászkodott, hogy mentse meg apját, ő pedig cserébe egész életét annak szenteli, hogy a világ jobb hely legyen. Apja túlélte, ő pedig a középiskola befejezése után munkához látott. Miután New Yorkban elindította zenei karrierjét, olyan polgárjogi aktivisták mellé csatlakozott, mint Martin Luther King és Malcolm X.

Gloria Steinem szabadúszó újságíróként, politikai és feminista hangvételű cikkeivel vált ismertté. A két hölgy találkozásából született meg, az első kimondottan feminista hangvételű újság, a Ms. Magazine. Megalapították a Women’s Action Allience (Női mozgalmak szövetsége), ami elindította az 1971-ben kezdődő tüntetéseket is a nők jogaiért és a társadalmi megkülönböztetésből fakadó diszkrimináció felszámolásáért. Az 1970-es években előadásokat tartottak szerte Amerikában, amelyekkel az osztályok közötti, illetve a rasszok közötti negatív megkülönböztetésre is felhívták a figyelmet. Mindketten politizáltak, míg Dorothy, Jimmy Carter kampányfelelőse volt, addig Gloria egyéni kampányba kezdett. Gloria poltikiai törekvésének egyik kiemelkedő tüntetés sorozata a dél-afrikai apartheid rezsim ellen szólt.  Helyet kapott a parlamentben is, s a “véletlen folytán” akkor járt le a mandátuma, mikor Trump munkába állt…

yuri

Yuri Kochima japán-amerikai polgárjogi aktivista. Yuri egy viszonylag jómodó, főként fehérek lakta környéken nőtt fel San Pedroban. Élete akkor változott meg, amikor Pearl Harbort követően az apját az FBI őrizetbe vette, mint a nemzetbiztonságot veszélyeztető gyanúsítottat. Bár beteg volt, megtagadták tőle az orvosi ellátást, így egy nappal szabadon engedése után, meghalt. Nem sokkal ezután Yuri és anyja három évre internáló táborba került. Miután férjhez ment Yuri, New Yorkba költözött, ahol csatlakozott Malcom X szervezetéhez. A vietnámi háború alatt mentora lett az ázsiai-amerikai mozgalomnak, hatására rengeteg fiatal is társult törekvéseikhez. Yuri és férje, el akarta érni, hogy elnézést kérjenek az egész ázsiai-amerikai közösségtől az internálásért, ami meg is történt 1988-ban végül.

 

 

Malala_Juszufzai01

Malála Júszafszai pakisztáni születésű emberjogi aktivista és a világ legfiatalabb Nobel békedíjasa. Mindössze 11 éves volt, mikor először szólalt fel a szunnita muszlim családban született lány az ellen, mert az egyre nagyobb teret nyerő iszlám fundamentalista tálibok megtiltották tartományukban a lányok tanítását, s iskolákat zártak be. Annak ellenére, hogy visszafoglalta egy időre a szunnita tábor Maláláék tartományát, a lány egyre több fenyegető üzenetet kapott. Ennek vége az lett, hogy két fegyveres tálib megállította az iskolabuszt, amin a lány utazott, majd többször meglőtték. Csodával határos módon túlélte a támadást, és nemzeti hőssé vált. Főként, mikor bejelentette egy évre az őt ért támadást követően, hogy egy alapot hozott létre, aminek fő célkitűzése, hogy a világon minden lány és minden gyerek tanulhasson.  

 

 

 

Ezek a nők, mind valami igazán fontosat igyekeztek és igyekeznek elérni. Erejüket és hitüket mi sem bizonyítja jobban, mint hogy, ügyük mellé szívvel-lélekkel tudnak és tudtak állni. Nem azért nagyszerűek mert, törekvéseik egy része beleillik a többek között feministák által is folytatott küzdelmekbe. Hanem azért, mert kiállnak és kiálltak a mai napig azokért a dolgokért, amelyekben hittek és még ma is hisznek.  

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!