Minden, ami a felszín alatt rejtőzik

Két gyakorlati módszer, ami hozzásegít céljaid eléréséhez

Vannak olyan helyzetek életünk során, mikor minden bátorságunkat, erőnket és lelkesedésünket össze kell szedni, hogy megtegyünk valami nagyon fontosat. Elszántság és határozottság kell ahhoz, hogy végig tudjunk csinálni egy diétát, hogy magabiztos fellépéssel reprezentáljuk önmagunkat egy állásinterjún, s persze ahhoz is fontos a motivált magatartás, hogy kellemetlen emlékeket idéző személyekkel, tudjunk korrektül bánni.

Az önszuggesztió az öt érzékszervünkön keresztül kínál arra megoldást, hogy hogyan hívjunk elő magunkból merészséget, céltudatosságot számunkra nehéz helyzetekben. Képzelőerőnket felhasználva épít a látáson, a halláson, az érzékelésen, a tapintáson és ízlelésen keresztül egy valósághű képet, amely által motiváltak leszünk. Gyakorlatilag bármilyen problémára megoldást ad, ha képesek vagyunk képzelőerőnket használni.

Módszer célok eléréséhez:

Emlékezzünk vissza egy olyan helyzetre, melyben maximálisan motiváltak voltunk. Menjünk vissza a pillanatba és lássuk, amit akkor láttunk, halljuk, amit akkor hallottunk (mondott e valaki valamit nekünk, akkor, vagy mi magunk mondtunk-e valamit önmagunknak, ami segített), s érezzük, amit akkor éreztünk. Mikor ezzel készek vagyunk, lépjünk be a testünkbe, és éljük át újra azt a pillanatot.

Érezzük át az ösztökéltség mindent elsöprő érzését, felhasználva öt érzékszervünket! Ha megvagyunk vele, lépjünk ki a testünkből és alkossunk ebből az emlékképből egy bélyeget, amelyen abban a pillanatban vagyunk láthatók, mikor teljesen motiváltak voltunk. Ezt a bélyeget kicsinyítsük le kb. akkorára, mint egy postabélyeg, majd sötétítsük el a képet és rakjuk egy képzeletbeli helység jobb felső sarkába.

Ezt a bélyeget bármikor elővehetjük innentől fogva, mikor csak szükségét érezzük. Folytassuk onnan a gyakorlatot, hogy a bélyeget lekicsinyítettük, elsötétedett a kép és feltettük a képzeletbeli helység jobb felső sarkába. Most, hogy előhívjuk a képet, képzeljük el, hogy a bélyeg 100 km/h-val érkezik felénk és mi azt olvassuk le róla, hogy IGEN!

Érezzük újfent, amit akkor éreztünk, halljuk, amit akkor hallottunk, és lássuk, amit akkor láttunk, mikor maximálisan motiváltak voltunk. Ahhoz, hogy a bélyeg, még élet hűbb legyen, tegyük csodálatosan szép színűvé, vagyis csináljunk belőle még szebbet, mint amilyen eredetileg volt.

Közben a bélyeg egyre nagyobb lesz és ezzel egy időben érezzük azt is, ahogyan a jó érzés, ami a pozitív hozzáállásból fakad, egyre erősödik bennünk. Lássuk, ahogy mindez a szemünk előtt történik, míg egyszer csak már azt vesszük észre, hogy az érzés olyan erőssé, és olyan jóvá válik, mint amilyen még sohasem volt ezelőtt.

Amikor készek vagyunk, hagyjuk, hogy a bélyeg végre megérkezzen 100 km/h-s sebességével, ami már az általunk megváltoztatott képet alkotja. Most halljuk, amint valaki azt mondja: IGEN! – és már kellően motiváltak is vagyunk. Ezen a gyakorlaton keresztül kellő erőt, határozottságot és motiváltságot fogunk érezni magunkban, ahhoz, hogy végig tudjunk vinni bármit, amit szeretnénk.

Étkezési problémákra, vagy egyéb káros szenvedélyekre megoldás:

Előfordul, hogy valaki nagyon sok édességet és/ vagy chipset eszik, s azt gondolja, hogy ezektől van túlsúlya. Máskor tisztában vagyunk vele, hogy a dohányzás, az alkohol vagy egyéb serkentő szerek, hogyan teszik tönkre egészségünket, de mégsem tudjuk abbahagyni a magunkra káros tettet.

Ehhez van egy gyakorlat, mely megoldást ad: Képzeljünk el valami olyan ételt, italt, vagy cigarettát, amit borzasztóan rossz ízűnek éltünk meg és már-már undort váltott ki belőlünk. Az első gyakorlaton keresztül, érezzük, amit akkor éreztünk, lássuk és halljuk is. Készítsünk ebből az emlékképből egy bélyeget, de oly módon, hogy bármikor, amikor csak eszünkbe jut, hogy ennénk valami édességet, chipset, vagy rágyújtanánk egy cigarettára, meginnánk egy pohár whiskyt, vagy valamilyen drogot vennénk be, akkor ez a bélyeg jelenjen meg azonnal helyettük.

Ennek a trükkje, a behelyettesítés, vagyis, ha konkrétan dohányzást szeretnénk abbahagyni, akkor amint eszünkbe jut a dohányzás igénye, fellép a kellemetlen ízt, érzést, előidéző bélyeg, s mint egy kiiktatva vágyunkat, megszünteti a sóvárgást.

Természetesen a látás, hallás és érzékelés élethű felidézése a cél, mindegyik esetben. Az önszuggesztió azért nagyszerű, mert nem igényel külső segítséget, hanem saját magunkra alapozva, egy korábban megélt jó vagy rossz tapasztalatból építve, képes hatni ránk és segíteni. Az iménti gyakorlatok nem csak motivációra, hanem kellemes közérzet megalkotására, elengedésre, megbocsátásra, önszeretetre is jók.

Tulajdonképpen bármire lehet használni őket, a lényeg csupán annyi, hogy saját magunkból és megélt élményeinkből merítve táplálkozzanak gyakorlataink. Elvégre minden, amire csak szükségünk van, mindig ott volt, ott van és ott is lesz bennünk!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!