Minden, ami a felszín alatt rejtőzik

Hallottál már a New York-i húsvéti parádéról?

New York az extravagáns emberek melegágya. Különösen húsvét első napján, mikor a 49. és az 57. utca között (vagyis az Ötödik Sugárút mentén) a város egy óriási parádé helyszínévé válik. Különleges és rendkívül feltűnő öltözetben (főként kalapokban) mutatkoznak ilyenkor kicsik és nagyok. A világból is egyre többen utaznak a Nagy Almába, hogy együtt ünnepeljenek e csodálatosan őrült tömeggel húsvét alkalmából.

Maga a parádé még az 1880-as években indult útjára. Főként azzal a célzattal, hogy a közép és felső osztálybeli emberek a mise után megmutassák ünnepi öltözéküket, egymásnak. Először a templomok díszítése volt a cél virágokkal. Ám a kreációk idő után egyre nagyobb és egyre bonyolultabb virágkompozíciókban csúcsosodtak ki, ami végül megtetszett a hölgyeknek is.

 

Elkezdtek hát virágokat tűzni ruhájukra és kalapjukra. Ennek egy időre aztán véget vetett az elégedetlenkedő tömeg (főként a nagy gazdasági válság idején az egyre szegényebbé válók). Elvégre a jómódban élők szórakozási vágyát elégítette ki ez a parádé, ami az éhezőknek úgy tűnt, még egy szúrás az oldalukba. Ez aztán megváltozott, mikor Judy Garland és Fred Aster duója nemzetközileg is népszerűsítette e parádét és turizmus is beindult, pénz hozva a konyhára.

 

Ma már a New Yorkban megrendezett húsvéti parádé a kreativitás és a képzelet szárnyra kelésének ünneplése. S összehozza a világ legnagyobb és legőrültebb avantgárd kosztümjeinek és kalapjainak rajongóit egymással.

Minden évben pontban 10 órakor kezdődik a menet a három legközelebbi templomból. Nevezetesen a Szent Patrik Katedrális a Szent Tamás Templom és az Ötödik sugárúti Presbiteriánus Templom a sokadalom kiindulópontja.

Délután négy óráig tart az őrület. Láthatunk óriási csoki nyuszit fejfedőként, gyerekeket és házi kedvenceket extravagáns kosztümökben, nem beszélve a szuperhősnőkről és a dámákról, na meg persze az egyszerűen csak playboy nyuszinak öltöző fiúkról/férfiakról.

Mindenki kiélheti magát, s találkozhat hasonszőrűekkel. Jó alkalom, hogy a világból összesereglő emberek kicsit közelebb kerüljenek egymáshoz, s egymásra csodálkozhassanak mennyire kreatív és őrült jelmezeket találnak ki egyesek az ünnep alkalmából.

Egyszer remélem majd saját szememmel is láthatom. Addig is mindenkinek ilyen vidám kellemes húsvétot kívánok!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!