Minden, ami a felszín alatt rejtőzik

Történelmi korrajz Chanel életéről

A Chanel név fogalom. S mivel nem vagyok egy divat fan, nem értettem miért az, így egy esős este úgy döntöttem, megnézem az Audrey Tautou főszereplésével készült Chanel filmet. Az ő színészi játékának köszönhetően, aztán ráharaptam a témára. Igaz, ebben az is szerepet játszhatott, hogy a film csak arról szólt, hogy lett Gabrielle-ből Coco Chanel, vagyis életútjának egésze, annak minden hozadékával együtt, kimaradt az alkotásból.

Kíváncsiságom kielégítésének nyomában kezdtem kutatni a könyveket e témában. Jobban érdekelt, hogy ki is volt ez a nő valójában, aki a női egyenjogúság kivívásának hajnalán jutott a csúcsra, mint a ruhái. Jó pár könyvet olvastam, míg végül eljutottam Axel Madsen: Coco Chanel A Biography című könyvéig. S azt kell, mondjam, ez az eddigi legösszefogottabb iromány, ami Chanelről valaha megjelent.

A legszembetűnőbb, ami megkülönbözteti Axel Madsen könyvét a többitől, hogy nem csupán egy életrajzi könyvet írt. Hanem egy korrajzot, amiben részletesen ír az első és második világháborúról, a divatházak működéséről és konkurálásáról, a trendek alakulásának folyamatáról, s a barátságokról, amiket Chanel kötött az évek folyamán, művészekkel, politikusokkal és multi milliárdosokkal.

A szerző nem csak Coco sikereiről ír, hanem a bukásairól is, na meg persze arról is, hogy miért és hogyan vonult vissza jó időre a divat világából, hogy aztán még egyszer, a csúcsra kerüljön. Világossá válik, hogy egész lénye formabontó volt, hiszen ő találta ki azt is elsőnek, hogy önmagán reklámozza ruháit, kalapjait.  

Divattervező karrierjének felívelése is jobban érthetővé válik, mikor ráeszmélünk, miért is találta ki újra és újra önmagát, a származásáról költött meséiben. Az, hogy ez is marketing fogás volt e részéről, azért nem derül ki teljesen ebből a könyvből se.

Axel Madsen-nek sikerül történelmi köntösbe öltöztetni Chanel életét, a huszadik századi történések minden összefüggésével együtt. Ráadásul nem szaftos információk kiteregetésével operál, hanem tényekre alapoz, s olyan kapcsolatokról ír, amelyek valóban meghatározóak voltak Gabrielle életében.

Betekintést ad a nő szívébe, akinek egyik legnagyobb fájdalma az lett, hogy nem született gyermeke. Azt is bemutatja, hogy mekkora jelentőséggel is bírt Coco életében valójában az olyan világhírű művészekkel kötött barátsága, mint amilyen a Jean Cocteau-val kötött is volt, vagy honnan is ismerte egészen jól Winston Churchillt.

E könyv nem kevesebbre vállalkozik, mint, hogy a divat egyik legnagyobb asszonyát mutassa be a nagyközönségnek, lecsupaszított formájában. Jó és rossz tulajdonságaival együtt, s ami még szimpatikusabb, tárgyilagosan, ami ma már ritka az életrajzi könyvekben.

Bátran ajánlom férfiak és nők figyelmébe, mert bár nem az a letehetetlen fajta könyv, mégis egy páratlan, hiszen 88 évről szól, ami egyúttal a huszadik század krónikája is. Olvassátok, szeressétek, mert ez egy igazi történelmi korrajz, amely nem mellesleg egy életrajzi könyv is.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!