Minden, ami a felszín alatt rejtőzik

A pilóta, aki megtanított minket a szívünkkel látni

Antoine de Saint-Exupéry kis hercegével beírta magát mindannyiunk szívébe. 1975-ben elneveztek róla egy aszteroidát, bár a B 612. számú bolygó elnevezésnek is örült volna valószínűleg. Franciaországban az euro bevezetése előtt, az 50 frankoson volt az arcképe. Egy repülőútja során tűnt el a világ szeme elől örökre.

Kerülő utakon az egyenruháig

  • Antoine de Saint-Exupéry arisztokrata családban született 1900 június 29.-én. Egy szigorú katolikus iskolában kezdte tanulmányait, majd a haditengerészethez került, ám a záróvizsgán megbukott. Ezt követően a párizsi École de Beux-Arts építészet szakára jelentkezett, de itt sem fejezte be tanulmányait. Egy ideig alkalmi munkákat vállalt, majd 21 éves korában megelégelte a dolgot, és jelentkezett katonai szolgálatra.

  Első jegyesség

  • Hamar megszerezte a pilótaengedélyt, így a légierőnél szolgált. Ekkor már vőlegény volt, egy tekintélyes család lányát készült elvenni Louise Léveque de Vilmorint, de a mennyasszony családja azt akarta, hogy szereljen le, ezért kilépett a légierőtől. Sűrű távolléte és nőügyei miatt aztán a házassági tervei zátonyra futottak. Így 1926-ban már ismét hódolhatott legnagyobb szenvedélyének, a repülésnek.

Első írói siker

  • Még ugyanebben az évben jelent meg A pilóta című novellája. Ekkor lett hivatásos pilóta is, s az Észak-Afrikába szállítandó levelek hordozgatása közben kezdett el vonzalmat érezni a Szahara iránt. Ebből született meg az 1929-ben megjelent A déli futárgép című regénye. Ebben a könyvében már tetten érhető a rá jellemző bölcselkedő és tanító szándéka.

Házasság

  • 1931-ben Dél-Amerikában kapott megbízatást. Itt találkozott a salvadori festőnő, színésznő, írónővel Consuelo Gomez Castilloval. Ugyanebben az évben jelent meg az Éjszakai repülés című írása. Családja heves tiltakozása ellenére elvetette Consuelot, igaz házasságuk viharos volt, aminek oka a pilóta gyakori távolléte és többek közt egy Helen de Vogüé nevű hölgy volt… (Viszontagságaikról írt is egy könyvet Consuelo A rózsák teremtése címmel.)

Az ihletet adó repülőgép baleset

  • 1935-ben indult navigátor társával a Párizs-Saigon repülőversenyen. Egyiptomban azonban lezuhantak és négy napi szörnyű megpróbáltatás után menekültek meg (a csodával határosan módon) a végzettől. Ebből született meg legismertebb felnőtt irodalmi műve, az Ember földje (1939), amely elnyerte a Femina díjat is. Ugyanez a kaland volt az alapja A kis hercegnek is.

A második világháború

  • Elkezdett inni, ennek hatására magánügyi gondjai lettek (állítólag impotens lett és ez miatt egyedül élt). A háborúban a francia légierőnél szolgált, de Franciaország bukása után Amerikába menekült. Ott aztán próbálta elérni, hogy Amerika szálljon be a háborúba. New Yorkban írta meg és adta ki A kis herceget (1943).
  • Sokszor publikált támadó hangvételű írásokat de Gaulle-ről, mégis visszatért hazájába. Persze de Gaulle árulónak kiáltotta ki őt, és „zsidóbarát” íróként betiltották írásait.
  • Ekkor már 43 éves volt, s nem volt kötelezhető katonai szolgálatra. Ő mégis repülni akart, s barátai sokszoros közbenjárására, végül, repülhetett is újra.

 Halála körülményei

  • 1944 július 31.-én indult felderítő útra küldték, ám sosem tért vissza. Halálának okáról több elmélet is született. Az egyik szerint lelőtték gépét, a másik szerint öngyilkos lett. Megint mások hirtelen fellépő szívelégtelenségről beszéltek. 1998-ban egy halász megtalálta ezüst karkötőjét, s eztán megtalálták a gépét is. Nem találtak rajta ellenséges géptől származó golyónyomokat, pedig egy német sportriporter magára vállalta gépe lelövését, de erre nem találtak bizonyítékot. Az biztos, hogy Antoine de Saint-Exupéry teste van eltemetve a carqueiranne-i temetőben. Akármi is történt vele, irodalmi munkásságával, örökre beírta magát a halhatatlanok közé.  

Forrás:

Paul Webster: Biografie van de schrijver van De Kleine Prins

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!