Minden, ami a felszín alatt rejtőzik

Mata Hari, a világ legismertebb kémnője

A világ legismertebb kémnője, fogva tartása alatt végig azt állította, hogy ártatlan. A vád szerint 50.000 katona haláláért volt felelős, s titkos információkat szolgáltatott ki a németeknek. Az biztos, hogy egy bűne mindenképpen volt. Vonzódott az egyenruhás férfiakhoz.

Ráadásul szemtelenül jól élt az az 1900-as évek elején annak köszönhetően, hogy majdnem teljesen pucéran egzotikus táncot lejtett az úri közönségnek. Nem mellesleg független nőként akkor és úgy fogadta hálójában a férfiakat, ahogy neki éppen a kedve tartotta. Akkora szenzáció volt, hogy 10 év alatt neve egybeforrt az érzékiség és a csillogás fogalmával. Vesztét mégis az okozta, hogy sokféle nemzetiségű férfival volt dolga…

Orchidea a pipacsok közt

Margaretha Geertruida Zelle 1876 augusztus 7.-én született Leeuwardenben, Hollandiában, Frízföldön. Apja egy jól menő kalapüzletet vezet, bár a helyiek sokat csúfolódnak „a báróval” aki az arisztokráciát utánozza. Elsőszülött lányát magántanárokkal oktatja szépírásra, franciára és etikettre. E jó mód azonban, néhány év után véget ér, mert az apa vállalkozása csődbe megy.

Margaretha 5 testvérével és szüleivel egy szűk garzonba kényszerül. Ott viszont édesanyja beteg lesz, és meghal. Miután az apa újraházasodik, a 16 éves lány keresztapjához kerül. Onnan pedig egyenesen az óvónőképzőbe megy, tanulni. Szerencsétlenségére az óvónőképző direktorának szeme megakad rajta. Ezért elkezdi őt ostromolni, de a lány nem adja meg magát neki. Ennek ellenére a dologból botrány lesz. Margarethát kirúgják az iskolából, míg az igazgató a helyén marad.

Házasság

Miután valahogy boldogulnia kell az életben, az újságok házassági ajánlatait böngészi. Így akad a 19. évét még be nem töltött lány, a nála kétszer idősebb Rudolf Macleodra, a Holland Kelet-indiai háború veteránjára, akivel el is jegyezik egymást nyomban. Miután egybekelnek át is utaznak a férj állomáshelyére, Jávára. Itt ismerkedik meg és szeret bele Margaretha az indonézek egzotikus és főként erotikus táncába a gandrungba (amely alapját képezi később fő attrakciójának az éjszakai életben).

A párnak egy évvel később egy fia születik. Ekkor átköltöznek Szumátrára, ahol lányuk is megszületik. Margaretha ekkora már leveleiben arról számol be apjának, hogy valósággal undorodik szifiliszes férjétől, aki folyton iszik, bántalmazza őt, megtiltja neki a maláj nyelv tanulását, szerencsejátékokat űz, és annak ellenére, hogy rendszeresen másokkal hál, még féltékenységével is gyötri feleségét.

1897-ben aztán ismeretlen tettesek megmérgezik mindkét gyermekük. Kisfiuk meghal, viszont a kislány életben marad, s ők visszatérnek Hollandiába. Házasságuk ekkor válik teljes mértékben a pokollal egyenlővé.

„Minden nő, aki elhagyja férjét, Párizsba megy.”

1902-ben adja be végül Margaretha a válókeresetet. A férj szerény tartásdíjat fizet neki, de a lányát nem engedi elvinni. Margaretha többször próbálja elrabolni lányát, sikertelenül. Míg végül egy napon úgy dönt, egy szál bőrönddel kezében elindul Párizsba.

Párizsban aztán szembesül azzal, hogy a botrányos élet már mindenhova beférkőzött. A Moulin Rouge fénykorát éli, de bizonyos szolgáltatásokat nyújtó hölgyek sétálgatnak a Champs Élysées járdáin is. Gyorsan talál munkát, mint művészeti modell. Ez a gyakorlatban az jelenti, hogy a Molier Cirkuszban lovagol a lovak bemutatása közben.

Bájainak köszönhetően aztán egy úr szeme nem a lovon, hanem a lovas nőn akad meg. Ő aztán úgy gondolja, többet is ki lehetne hozni belőle, így a párizsi felső tízezernek már, mint táncosnőt mutatja be Margarethát.

Ekkor találja ki a Mata Hari, „hajnal szeme” (maláj nyelven a Napot nevezik így) alteregót, aki indiai családból származik és Siva templomában nevelkedett, miután az anyja a szülésbe belehalt. Ő pedig ezért Sivát egész életében szolgálja erotikus rítusokkal, s bár 27 évesnek néz ki, valójában már 87 éves. Óriásplakátok hirdetik szerte Párizsban a különös attrakciót. S Mata Hari híres lesz, bár erről azt írja egy levelében: „A szomorú az, hogy a közönség elhiszi ezt az egészet. De ne gondold, hogy a szívemben is rossz vagyok, bár a körülmények ilyen helyzetbe hoztak.” – folytatja.

A csúcson

 

Akár hiszzik, akár nem történetét, műsorával megjárja Németországot, Svájcot, Ausztriát, Monte Carlót. S bár rendkívüli szenzáció válik belőle az újságoknak hála, neki még mindig az a célja, hogy lányát visszakapja, de az új élet, nem teszi ezt lehetővé számára. 10 éves sikere hatására olyan illusztris hódolókra tesz szert, mint Rothschild báró, Giacomo Puccini operaszerző, vagy éppen a német trónörökös Wilhelm herceg.

Persze ekkora már miután későn kezdte táncos karrierjét, a luxusprostituáltak életmódjára kényszerül, s kitartott lesz belőle.

Az első világháború

1914-ben aztán kap egy féléves szerződést Berlinben a Metropoltól. Szeptemberben kellene kezdenie, de júliusban Ausztria megszállja Szerbiát. A németek lefoglalják minden vagyonát, s Margaretha, az akkor még semleges Hollandiában megy, Rotterdamba, majd Amszterdamba. Itt találkozik utolsó szeretőjével, a belga Eduard Willem van der Capellen báróval, aki az angol kémszolgálattal áll kapcsolatban, és akinek kapcsolata van a kettős ügynöknő „Vörös Tigrissel” is.

1916-ban kelti fel a franciák titkosszolgálatának fejének, Georges Ladouxnak figyelmét. Ugyanis Margaretha szerelmes (talán életében először), méghozzá egy 21 éves orosz tisztbe, bizonyos Vlagyimir Maszlovba. Az orosz, egy sebesülés miatt a háborús zónában fekszik. A nőnek engedélyt kell kérni, hogy odautazhasson, s egy németekkel kapcsolatot tartó és Németországból érkező nő, aki a háborús zónába akar menni, több, mint gyanús…

A franciák titkosszolgálatának feje (Geroge Ladoux) felkéri, hogy legyen Franciaország kémje. Margaretha csak 1 millió frankért cserébe vállalja, mert a pénzre nagy szüksége van. „ Egyébként – mondja- nincs szándékomban hónapokon keresztül információkat gyűjteni.” A terv szerint Brüsszelbe kell mennie, hogy kiépítse a német tisztekkel a kapcsolatot. De ez csak Hollandián, Anglián és Spanyolországon áthajózva valósul meg.

Angliában feltartóztatják hajóját, mert összetévesztik egy másik kémnővel. Kihallgatják, majd értesítik Ladoux-ot, s ő az tanácsolja, hogy küldjék a nőt Spanyolországba.

Két történet az állítólagos árulásról

Ladoux a francia titkosszolgálat feje

 

Az egyik történet: Madridban szeretője lesz egy német hadnagynak, Arnold Kalle-nek. Tőle aztán azt az információt kapja, hogy a németek, török tiszteket akarnak a marokkói partoknál szárazföldre rakni. Margaretha továbbítja is a franciáknak az információt, de ott már tudnak róla. Ladoux nem fizet, de ekkor már a német is tudja, hogy a nő francia kém, s  szándékosan elhintenek a németek egy információt egy kémnőről, akinek 5000 frankot fizetnek a franciákrók kapott információkért. A franciákban felmerül, mi van, ha Margaretha előbb volt német kém, mint francia, s ezért, miután visszatér Párizsba, letartóztatják.

A másik történet: A titkosszolgálat feje meghagyja a franciák Spanyolországi nagykövetének, hogy keresse meg Margarethat. Kapcsolatba lépnek, s míg a nő szentül meg van győződve róla, hogy az ujja köré csavarja a férfit, valójában az teszteli. Szándékosan elejt neki egy fontosnak tűnő információt egy német tengeralattjáróról, amit el akarnak süllyeszteni, Marokkónál, ám szándékosan helytelen koordinátákat ad meg. A kapott információval megkeresi Arnold Kalle-t a nő, mert pénzhez akar jutni. A férfi a kapott helytelen koordinátákkal együtt jelent, mint a H-21 fedőnevű kém. A franciák megfejtik a rejtjeles üzenetet. Viszont H-21 megnevezésű kémet, a helytelen koordináták miatt, Mata Hariként azonosítják be, s ezért mikor az visszatér Párizsba, letartóztatják.

A vég

Akármelyik is igaz, 1917 február 15.-én kémkedéssel vádolják meg. 5 hónapon keresztül hagyják Bastille-ban, egy sötétzárkában a patkányok közt.

Ezalatt az idő alatt 17 alkalommal hallgatják ki. Minden alkalommal azt állítja, ártatlan és a franciáknak dolgozik. Házkutatás során találnak nála egy csekket, amiről azt mondják, hogy azzal fizettek neki a németek az információkért. Hiába mondja, hogy csak egy kuncsaftja fizetett neki, nem hisznek neki. Júliusban mikor bíróság elé áll, már azzal vádolják, hogy ő felelős 50.000 katona haláláért. Mert a németeknek állítólag olyan információkat adott ki, amelyek alapján az Aisne-i második csatában 5300 tüzérségi fegyverest bombáztak le és 480.000 ember hunyt el.

Ekkor mondja a bíróságnak:” – Szajha? Igen. De áruló soha nem voltam. „ S emelt fővel hagyja el a helyiséget, miután kimondják rá a halálos ítéletet.

Kivégzésének körülményeiről a legvadabb történetek keringnek. Az egyik szerint fedetlen keblekkel állt a kivégző osztag elé (ami nem túl valószínű, mert utálta kicsi melleit, s soha nem vette le díszes melltartóját akkor sem, amikor az ágyba ment).

A leghíresebb történet szerint, mikor testvérei megjelentek kivégzésének reggelén azt kéri, hadd írhasson egy levelet. Majd kimegy és mikor a szemére akarják kötni a kendőt, azt mondja, neki az nem kell.

Farkasszemet nézve a kivégzőosztagával 1917 október 15. hajnalán hal meg. Mata Hari utolsó leheletével is azt mondja: „Ártatlan vagyok.”

 

Forrás: Pat Shipman Femme fatale. Liefde, leugens en het geheimen leven van Mata Hari

History magazine. com / Mata Hari

nrc.nl De geheime brieven van Mata Hari

rubicon. hu

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!